external image 7382723.jpg
Πριν από την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται τους εαυτούς τους σε στιγμές χαλάρωσης στο σπιτικό τους, να απολαμβάνουν την κατανάλωση απαγορευμένων γλυκών και φαγητών και το αγαπημένο τους παιχνίδι στον υπολογιστή.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα παιχνίδια αντί να απολαμβάνουν την συντροφιά των αγαπημένων τους προσώπων προτιμούν να βρίσκονται σε σκοτεινά δωμάτια, να κατατροπώνουν τέρατα, να ανακαλύπτουν νέους κόσμους με άλλα λόγια να εξωτερικεύουν το …ηρωικό τους ένστικτο.
Αυτή η τάση που υπάρχει ενοχλεί αρκετά άτομα. Δεν είναι ευχάριστο να απορρίπτεται κάποιος λόγω ενός παιχνιδιού ειδικά σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη αγάπη, η αρμονία και άλλα τέτοια συναισθήματα είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ανθρώπινης ισορροπίας.
Και ενώ οι παίκτες αυτών των παιχνιδιών επιμένουν ότι η αγαπημένη τους ασχολία είναι εντελώς αθώα, οι κοντινοί τους άνθρωποι υποψιάζονται ότι αυτό το χόμπι τους έχει μετατραπεί σε μια πράξη καταναγκαστική, έτσι γεννάται το ερώτημα: «Τίθεται θέμα εθισμού στα παιχνίδια ή είναι απλά μια ενδιαφέρουσα εμπειρία;»
Εξαρτάται σε ποιόν απευθύνεται η ερώτηση. Υπάρχουν άτομα που δεν σκέφτονται καν την περίπτωση να σηκωθούν από την καρέκλα για ένα μικρό διάλλειμα ενώ παίζουν και από την άλλη μεριά υπάρχουν οι εγκαταλελειμμένοι σύζυγοι, οι πρώην παίχτες και μια ομάδα θεραπευτών οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους παίχτες να ξεφύγουν από την ψύχωση τους.
external image 7382724.jpg
Κάποια παιχνίδια είναι πιο δημοφιλή από κάποια άλλα. Το EverQuest, ή EverCrack όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν, βρίσκεται στην κορυφή. Το Yahoo έχει δημιουργήσει δύο clubs αποκλειστικά για αυτό το παιχνίδι όπου τα μέλη είναι συνήθως σύντροφοι, σύζυγοι παικτών του παιχνιδιού (Spouses Against EverQuest καιEverQuest Widows).
Μια τυπική εισαγωγική περιγραφής ενός μέλους είναι η εξής: «Γεια, είμαι 19 χρονών είμαι θύμα του ΕQ εδώ και ένα χρόνο καθώς ο φίλος μου ασχολείται με αυτό τουλάχιστον 5 ώρες τη μέρα.»
Τα " θύματα" του EverQuest (EQ Wids όπως λέγονται) ανταλλάσσουν ιστορίες μεταξύ τους και παρέχουν ο ένας στον άλλο συντροφιά και συμπαράσταση.
Ο Tony, διαχειριστής του club, αναφέρει: «Είναι ένα φόρουμ όπου οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλο με τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Πολλοί από αυτούς προχώρησαν με τη ζωή τους και άφησαν πίσω τους συντρόφους τους που επέμεναν να τους παραμελούν λόγω των παιχνιδιών.»
Τα μέλη ανταλλάσουν επίσης απόψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση αυτού του παιχνιδιού, διαγράφοντας χαραχτήρες ή εμποδίζοντας την πρόσβαση στους servers. Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως αποτέλεσμα να εξοργίζουν τους φανατικούς παίχτες του παιχνιδιού.
Ένα ακόμα θέμα που προκύπτει από την χρήση του EQ είναι αυτό του γάμου. Εκτός λοιπόν από την απόρριψη που μπορεί να βιώσει κάποιος λόγω ενός παιχνιδιού, πολλοί EQ Wids φοβούνται μια επιπλέον απόρριψη λόγω ενός ψηφιακού ερωτικού συντρόφου. Οι χαραχτήρες στο EverQuest μπορούν να παντρευτούν ενώ μερικές φορές αυτή η σχέση μπορεί να συνεχιστεί και στην πραγματικότητα.
external image 7382725.jpg
Ο Tony, η γυναίκα του οποίου είχε σχέση με συμπαίχτη της αναφέρει: «Είναι καταστρεπτικό για πολλούς γάμους.»
Κάποιοι παλιοί παίχτες ασχολούνται με το παιχνίδι για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να μιλήσουν για τις επιπτώσεις αυτών των παιχνιδιών στον άνθρωπο.
Ο Jeffrey Stark, μαθητής γυμνασίου από τον Καναδά, γράφει σε φόρουμ πως το παιχνίδι του EQ κατάστρεψε τη ζωή του.
Όταν οι γονείς του μικρού τον απείλησαν ότι θα αποσυνδέσουν το μηχάνημα εκείνος τους προειδοποίησε ότι υπήρχε περίπτωση να καταστραφεί, έτσι τον πίστεψαν. Για μια ολόκληρη βδομάδα δεν έκανε μπάνιο ούτε κατανάλωνε ένα κανονικό γεύμα. Στο τέλος σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο για ένα ολόκληρο εξάμηνο επειδή δεν μπορούσε να αποχωριστεί το αγαπημένο του παιχνίδι.
Ο Jeffrey Stark αναφέρει: «Εγκατέλειψα το σχολείο για ένα ολόκληρο εξάμηνο και ένιωθα εντελώς άτονος. Οι γονείς μου με προειδοποίησαν ότι εάν συνεχίσω με τους ίδιους ρυθμούς θα καταλήξω εντελώς αμόρφωτος. Ήταν πολύ ταπεινωτικό.»
Ο Stark τελικά τερμάτισε το παιχνίδι και πούλησε τρεις χαραχτήρες για $4,500 τον κάθε ένα. Τώρα συμβουλεύει τους γονείς να ελέγχουν συνεχώς τα παιχνίδια με τα οποία ασχολούνται τα παιδιά τους.
external image 7382726.jpg
Ο Reuben Logsdon, ένας προγραμματιστής από την Ουάσιγκτον, έπαιζε **Civilization** για επτά συνεχόμενα χρόνια. Στη αρχή το παιχνίδι έμοιαζε με μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινή του ζωή.
Ο Logsdon αναφέρει: «Την πρώτη εβδομάδα δεν κοιμήθηκα καθόλου, ήταν χειρότερο και από χρήση ναρκωτικών. Ένιωθα πάντα ένα αίσθημα βύθισης καθώς κοίταζα από παράθυρο ορόφου. Ήμουν πολύ απογοητευμένος με τον εαυτό μου διότι είχα αφήσει το παιχνίδι να ελέγχει τη ζωή μου.
Τελικά ο Logsdon διέγραψε το παιχνίδι από τον υπολογιστή του και διέλυσε τα CDs που το περιείχαν, παρόλα αυτά θεωρεί κάπως δύσκολο να αντισταθεί στο πειρασμό να κατεβάσει το παιχνίδι από το internet.
Σύμφωνα με την Maressa Hecht Orzack, υπεύθυνη του κέντρου εξάρτησης από υπολογιστές, και οι δύο αυτοί άντρες παρουσιάζουν τυπικά χαρακτηριστικά εθισμένων παιχτών.
Τα συμπτώματα της εξάρτησης περιλαμβάνουν, την μείωση των σχολικών επιδόσεων και αδιαφορία για κάθε τι άλλο στη ζωή εκτός από το παιχνίδι. Η Orzack αναφέρει ότι η καταναγκαστική απασχόληση με αυτά τα παιχνίδια πολλές φορές συνδέεται με κάποια προβλήματα όπως κατάθλιψη, θυμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Συνεχίζει λέγοντας; «Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να ασχολούνται με αυτά τα παιχνίδια επειδή νιώθουν πλήξη. Νιώθουν ευχαρίστηση από αυτή τη περιπέτεια και θέλουν να συνεχίσουν. Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει να εθίζεται κάποιος.»
Το πρόγραμμα θεραπείας της συμπεριλαμβάνει ομάδα καθοδήγησης συμπεριφοράς, αντικαταθλιπτικές αγωγές και το Zyban, ένα φάρμακο που χορηγείται σε καπνιστές οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν.
external image 7382727.jpg
Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν στα πλεονεκτήματα αυτών των παιχνιδιών.
Η Camilla Bennet, διαχειρίστρια του Quake3World.com και παίχτρια από τη Ν. Ζηλανδία φτιάχνει στολές χαραχτήρων σε παιχνίδια και ελπίζει αυτό το πάθος της να γίνει η δουλειά της.
Η Camilla αναφέρει: «Θα ήθελα πολύ να εμπλακώ σε μια τέτοια διαδικασία σε παιχνίδια. Έχω ήδη κατασκευάσει τις πρώτες στολές, οι οποίες μπορεί να με βοηθήσουν να αναδειχτώ επαγγελματικά.»
Έρευνες στο πανεπιστήμιο του ΜΙΤ αναζητούν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί ενταχθεί στην εκπαίδευση.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος Kurt Squire, θεωρεί ότι τα παιχνίδια αυτά αυξάνουν την κριτική ικανότητα του παιχτών, βελτιώνουν την κοινωνικότητα και αυξάνουν την συναισθηματική κατανόηση καθώς πολλοί διαλέγουν χαραχτήρες αντίθετου φύλου.
Ο Squire λέει: «Η αντίληψη σχετικά με την δύναμη αυτών των παιχνιδιών και το πως μπορούν να καταστρέψουν τις ζωές κάποιων είναι γελοία.»
Σε γενική ανάλυση κάθε τι που διακόπτει τη ροή της καθημερινής ζωής, όπως το σχολείο, τη δουλειά και τις σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί εθισμός. Δημιουργήστε λοιπόν τους χαραχτήρες σας και θυμηθείτε ότι είναι απλά ένα παιχνίδι.
Wired News